Chris Cleave - Méhecske

Könyvek:  Főkönyvmoly
Chris Cleave - Méhecske

Fülszöveg

Fülszöveg: Most, hogy a menekültek tömegesen kezdenek érkezni Európába a volt gyarmatokról, a regény időszerűbb mint bármikor!
A menekültek közöttünk élnek, de könyörgésüket nem halljuk, könnyeiket nem töröljük le, a szörnyűségekről, amiket átéltek, nem akarunk tudni – kényelmesen visszahúzódunk mindennapi életünkbe. Andrew és Sarah, a középkorú brit házaspár Nigériába utaznak, hogy megmentsék széteső házasságukat. Itt találkoznak egy bájos kislánnyal, Méhecskével és nővérével, akik az olajban gazdag Niger-delta vidékén élnek. Az ásványi kincsekért folytatott véres konfliktus a küszöbön áll, így Andrew-nak a veszélyes politikai helyzetet mérlegelve döntenie kell: mit hajlandó feláldozni azért, hogy megmenthesse a lányok életét. Két évvel később Méhecske csupán a véletlennek köszönheti, hogy el tud menekülni Angliába. Andrew öngyilkos lesz, a 16 éves lány pedig ott áll Sarah ajtaja előtt: a segítségét kéri, hogy megkaphassa a brit állampolgárságot. A bűntudat, a szeretet, a félelem és a megbocsátás szövi újra kettejük kapcsolatának kusza hálóját. A Somerset Maugham-díjas író, Chris Cleave megrázó regényében Méhecske és Sarah szemszögéből meséli el a hátborzongató titkot, amely örökre összeköti a két nő életét.
Idézetek a könyvből:: Néhány idézet:
Ha az arcod feldagad az élettől kapott ütésektől,
mosolyogj, és tégy úgy, mintha csak kövér lennél!
/Nigériai közmondás/

– Ez fehér ember, Bogárka! – pislogott.
– Tudom.
– Jó, jó, csak kérdem. Nem tudtam hirtelen, hülye vagy-e vagy csak vak?

Az újságokban azt, ahonnét jöttem, fejlődő világ néven emlegetik. Csak azért tartjátok fejlődőnek, mert azt hiszitek, olyan jövőt hagytatok ránk, ahol majd fejlődni fogunk. Innen tudom, hogy nem vagytok rossz emberek.
Valójában nem kaptunk mást, csak amit otthagytatok. Afrikáról nektek talán a vadon jut az eszetekbe, az oroszlánok, hiénák meg majmok. Nekem a lerobban gépek, az elnyűtt, törött, ütött-kopott dolgok. Jó, vannak oroszlánok is. Ott alszanak a rozsdás konténerek tetején. Meg hiénák. Emberi koponyákat ropogtatnak, olyan emberét, aki nem tudott idejében elmenekülni a saját csapataink elől. És a majmok? A falu szélén feltornyozott használt számítógépeken játszanak. A gépeket még ti küldtétek az iskolának – ahol nincs áram.
Osztályozás (1-10) : 10

Vélemény, idézetek

Ha ez a könyv tetszett, ezt is fogod szeretni:

(érdekes, hogy mindkettő címében méhek vannak   :-)  )

A méhek titkos élete

 

 


Kapcsolat

>>> Jelentkezz be a kapcsolat adatok megjelenítéséhez <<<

Nem küldhetsz hozzászólást!