Lisa Genova - Fél testben ép lélek

Könyvek:  Főkönyvmoly
Lisa Genova - Fél testben ép lélek

Fülszöveg

Fülszöveg: Egy nagyon jól megírt könyv, arról, hogy mi is igazán a fontos az életben?...
Mi is az, ami igazán számít?...
És akkor a hivatalos fólszöveg: Sarah Nickerson épp olyan, mint bármelyik karrierista szuperanya Boston jómódú külvárosában, Welmontban: hektikus, de lenyűgöző életet él férjével, Bobbal, hűséges bébiszitterével és három gyermekével. Miközben a Berkley Consulting tanácsadó cég emberi erőforrás részlegének alelnökeként toborozza a legjobb és legélesebb elméket, a gyerekeket viszi fociedzésre, bölcsődébe, iskolába és zongoraórára; próbálja meggyőzni a fia tanítóját, hogy a fia tulajdonképpen nem is figyelemzavaros, és igyekszik időben hazaérni vacsorára. Csoda, hogy ennek a túlterhelt, túlteljesítő harvardi diplomásnak jut ideje lélegezni. Ám egy végzetes napon vezetés közben épp fel akar hívni valakit – egy hosszúra nyúló pillanatra nem néz az útra. Agyonzsúfolt életének összes száguldó része egy szempillantás alatt fékcsikorgatva megáll. Egy traumás agysérülés teljesen kitörli világának bal oldalát, és Sarah egyszerre rákényszerül, hogy jobban odafigyeljen a körülötte lévő világ részleteire, többek közt a korábban az életéből hiányzó anyjára is. Miközben nem tud a tányérja bal oldalán lévő ételről, sőt, még a saját bal kezéről sem, e furcsa „félvilág" ürességében kénytelen válaszokat keresni – a múltjára és a bizonytalan jövőjére vonatkozóan is. Ahogy igyekszik visszaszerezni függetlenségét és egészségét, Sarah-nak rá kell döbbennie, hogy az igazi sorsa – új, igaz élete – talán a konferenciák és táblázatok világától távol keresendő. És hogy a világ minden sikerénél értékesebb boldogság és béke egy karnyújtásnyira van, csak eléggé le kell lassítani, hogy észrevegyük.

Vélemény, idézetek

Jó idézetek:

Azért vagyunk itt, hogy ünnepeljük azt az életet, amink van, és nem pedig hogy gyászoljuk azt, amit elvesztettünk.

 És amit ebből a regényből tanultam:

A Pareto-elv, más néven a 80–20 szabály kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza.

Eredetileg Vilfredo Pareto olasz közgazdász alkotta meg 1906-ban azt a matematikai képletet, amellyel az egyenlőtlen vagyoneloszlást (a javak egyenlőtlen eloszlását) írta le megfigyelései alapján.

Pareto azt állította, hogy a megtermelt javak 80%-a a társadalom 20%-ához kerül a társadalomra jellemző vagyonelosztás során.

Dr. Joseph Juran (1930 és 1940 között) hasonló megállapításra jutott a minőségügy területén. Juran megfogalmazásában a (bekövetkező) problémák 80%-át a hibák (az elkövetett hibák) 20%-a okozza.

A közgazdaságtan és a menedzsmenttudomány területén széles körben megfigyelt és tudatosan alkalmazott elvről beszélünk. Egy piaci környezetben működő vállalat bevételének 80%-át általában a vevők 20%-a „termeli meg”. De mondhatjuk azt is, hogy a tevékenységeinknek 20%-a hozza a jövedelmünk 80%-át.

A hirdetések 20%-a hozza az üzletek 80%-át

A Pareto-elv lényegében azt jelenti, hogy ha valaki valamit csinál, csak 20 százalék fontos igazán. A 80-20 szabály kell emlékeztessen minket arra, hogy az információk azon 20 százalékára koncentráljunk, ami nélkülözhetetlen, és ne törődjünk azzal a 80 százalékkal, ami nagy  valószínűséggel lényegtelen!!

 

Na meg a fő mondanivaló:

 

Hiányzik a régi fizetésem és a büszkeség, hatalom és kiválóság érzése, amit nyújtott nekem. Most sokkal kevesebbet keresek.
Sokkal kevesebbet. De amit pénzben elvesztettem, megnyertem időben. Most van időm délutánonként segíteni Charlie-nak és Lucynak a házi feladatukban, hogy játsszunk a Wii-n, hogy megnézzem Charlie focimeccsét, hogy ledőljek Linusszal szundikálni. Alig várom, hogy délutánonként hódeszkázhassak.
Van időm megfesteni Lucy arcképét (ő az egyetlen gyerekem, aki képes annyit egy helyben ülni) vagy az almákat, amiket a helyi gyümölcsösben szedtünk. Van időm regényt olvasni, meditálni, elnézni, ahogy a szarvas végigsétál a kertünkön, és minden este a családommal vacsorázom. Kevesebb pénz, több idő. Eddig úgy néz ki, a csere minden pénzt megért.

 

Lisa Genova másik hasonló témájú, úgyszintén nagyszerűen megírt könyve:


Kapcsolat

>>> Jelentkezz be a kapcsolat adatok megjelenítéséhez <<<

Nem küldhetsz hozzászólást!