Wilhelm Hauff - Hauff legszebb meséi

Könyvek:  Főkönyvmoly
Wilhelm Hauff - Hauff legszebb meséiWilhelm Hauff - Hauff legszebb meséi

Fülszöveg

Fülszöveg: Így karácsony táján, utolért a nosztalgia, és eszembe jutott gyerekkorom egyik legvarázslatosabb meséskönyve, mégpedig „Hauff legszebb meséi”.
Nosza, elő is keresgéltem, és újraolvastam.
Ugyanakkor, most azt is megtettem, amit nyilván gyerekkoromban nem: utánaolvastam a mesélőnek... Megdöbbenve olvastam, hogy ezeknek a csodás meséknek a megálmodója, vagyis Wilhelm ​Hauff (1802-1827) mindössze 25 évet élt, és ebből is csak három évet töltött alkotómunkával. Írt regényt, novellát, verset, szerkesztett folyóiratot, mégis elsősorban meséi révén vált világhírűvé. Hauff abban a korban élt, amikor a költők és az írók felfedezték a népmeséket, és hozzáfogtak a feldolgozásukhoz – ekkor kezdték el összállítani híres népmesegyűjteményüket a Grimm testvérek is. Hauff is merített ebből a forrásból; főleg gyermekkorának színhelye, Tübling erdős vidéke ihlette meg, a középkori lovagok emlékét idéző, kísértetiesen romos várak, vízmosta szakadékok legendás világa. Műveihez azonban nem egyedül a német népmesekincset használta fel, hanem keleti motívumokkal ötvözte azt.
Ennek eredményeként olyan csodálatos, változatos és varázslatos alkotások születtek, mint például a méltán világhírűvé vált „A kis Mukk története”, amelyet meg is filmesítettek, vagy „A gólyakalifa” meséje, melynek alapötletét Babits Mihály vette át hasonló című regényében. Hauff történetei – hasonlóan az Ezeregyéjszaka meséihez – kerettörténetbe foglalt mesefüzérek, melyek fantasztikus tájakra és egzotikus világokba röpítik az olvasót a képzelet szárnyán.
Vajon mennyit, és miket írt, alkotott volna még, ha a Sors több időt oszt ki neki?
Osztályozás (1-10) : 10

Vélemény, idézetek

 

Emlékszel még a könyv képeire, amelyek pont úgy elvarázsoltak, akár a mese maga?

 

Kiss mukk

 


Kapcsolat

>>> Jelentkezz be a kapcsolat adatok megjelenítéséhez <<<

Nem küldhetsz hozzászólást!