Dave Eggers - A Kör

Könyvek:  Főkönyvmoly
Dave Eggers - A Kör

Fülszöveg

Fülszöveg: A TITOK HAZUGSÁG.
A MEGOSZTÁS TÖRŐDÉS.
A FÉLREVONULÁS LOPÁS.

A nem túl távoli jövőben járunk: az emberek az életüket a neten élik, egész pontosan egy olyan social media felületen – a ValóÉn-en (TrueYou) –, ami a valós világunk felületeinek egyesítésével keletkezett, de tartalmaz egy kis pluszt: csak és kizárólag a valódi nevünkkel regisztrálhatunk, cserébe egyetlen jelszavunk, azonosítónk van, amivel még a pénzügyeinket is intézhetjük. Automatikusan értékelhetjük a vásárlásainkat, véleményezik az értékeléseinket, és ez alapján mérik, nézik, elemzik is a fogyasztásunkat és mindezek alapján folyamatosan rangsorolnak minket. A profilunkról így nemcsak az derül ki, hogy mit szeretünk venni, hanem az is, hogy mennyire vagyunk megbízható vásárlók és mennyire lehet számítani az ízlésünkre.

Ebben a világban ismerkedünk meg Mae-vel, akit az első munkanapjától követünk a ValóÉnt üzemeltető Körnél. Nem csak ez az egy vállalkozás tartozik alájuk, hanem rengeteg innovációs projekt is, aminek külön központjaik vannak a hatalmas kampuszon. Itt mindenki laza, fiatalos, egyedi, újító kreatív zseni, csak úgy mint az alapító Ty, aki a kis garázscégéből hatalmas milliárdos birodalmat csinált, majd maga mellé vett még két főnököt, így alakult ki a három Bölcs, akik bár a cég vezetői, de leginkább csak afféle mindenki legjobb barátaiként jelennek meg a dolgozók szemében.

Folyamatos online jelenlét

A folyamatos online jelenlét a kiindulópontja az egésznek: a dolgozók rá vannak kényszerítve, hogy mindig jelen legyenek, mindig mindenre reagáljanak, így a munkához szükséges egy monitor nagyon gyorsan kibővül kilencre, majd egy nyakba akasztható folyamatosan bekapcsolt kamerára, aminek az adását bárki, bárhonnan követheti. Ezzel kezd kirajzolódni, hogy valójában mi folyik a háttérben, hiszen az eszköz segítségével minden követhetővé válik: ki hol tartózkodik, mit csinálnak a politikusaink, ki kivel él nemi életet (Mae-t is felveszik titokban, ami akkor még ellenállást vált ki belőle).

A könyv példának hozza fel, hogy ezzel a módszerrel meg lehetne akadályozni a harmadik világbeli országokban uralkodó politikai és katonai elnyomását, mindennapos kivégzéseket, civilek gyilkolását, mert a közösség nyomása rákényszeríteni ezeket az embereket, hogy megváltoztassák a viselkedésüket. Felveti azt is, hogyha nem vagy online elérhető és átlátható, akkor nem is létezel, sőt, a történet egy pontján nyomon követhetjük azt is, ahogy az egyik szereplőt drónokkal, élő adásban öngyilkosságba hajszolják, ami erősen reflektál azoknak fiataloknak az eseteire, akiket különböző közösségi fórumok tagjai hajszoltak bele az életük eldobásába.

Szó van a privát szféráról is a kameráknak köszönhetően, hiszen gyorsan megbízhatatlannak bélyegzik azt a politikust, aki nem akarja hogy az egész napját felvegyék. Mae eleinte ellenkezik, és a könyv azt a folyamatot mutatja, ahogyan elidegenedik mindenkitől, és egyre jobban bekebelezi az online versengés, a munkája, és a kötelező részvétel a fölösleges céges eseményeken, amik miatt már ki sem lép a kampusz területéről, sőt, barátnője súlyos orvosi állapota vagy a szerelme sorsa sem érdekli már.

Vélemény, idézetek

Kapcsolat

>>> Jelentkezz be a kapcsolat adatok megjelenítéséhez <<<

Nem küldhetsz hozzászólást!