Mitch Albom - Az ​Idő Ura

Könyvek:  Főkönyvmoly
Mitch Albom - Az ​Idő Ura

Fülszöveg

Fülszöveg: Amióta az ember elkezdte mérni az időt, az élet egyszerű öröme odalett. Mindez az Idő Atyja, Dor lelkén szárad. Meg is kapta érte méltó büntetését: egy barlang falai között kell hallgatnia az emberiség szüntelen zokszavát. Az emberek egyetlen dolgot akarnak mindennél jobban: időt. Amikor az Idő Ura már feladja a reményt és lélekben megtörik, felvillan előtte a szabadulás lehetősége. Ehhez annyit kell tennie, hogy teljesíti a rá kiszabott küldetést, és megtanítja két embernek, mit is jelent az idő valójában.
Dor visszatér a Földre, az állandó időhiányban szenvedő emberek közé, és megkezdi utazását két lélek – egy reménytelenül szerelmes tizenéves lány és egy örök életre vágyó rákbeteg milliomos – oldalán. Ahhoz, hogy Dor sorsa beteljesedhessék, meg kell változtatnia az életüket.
A szívhez szóló, izgalmas regény arra készteti az olvasót, hogy eltöprengjen, mit is jelent számára az idő, és talán át is értelmezze mindazt, amit eddig gondolt róla.

Vélemény, idézetek

 

 Számoltad a perceket – mondta az öregember. – De kihasználtad-e értelmesen az időt? Hogy hallgass? Hogy szeress? Hogy hálát adj? Hogy felemelj és felemelkedj?

***

Akkor  vagyunk  a  legmagányosabbak,  ha  másvalaki magányával szembesülünk.   (172 oldal)

***

 

Próbáld meg elképzelni az életet időmérés nélkül. Valószínűleg nem tudod. Tudod, hogy milyen hónapot, milyen napot és évet írunk. Van egy órád a faladon, vagy a kocsid műszerfalán. Van egy beosztásod, egy naptárad, egy meghívásod egy vacsorára vagy egy filmre. Mégis körülötted senkit sem érdekel az idő. A madarak sosem késnek el. A kutyák nem néznek folyton az órájukra. Az őzek nem számolják vagy ünneplik a születésnapjukat. Egyedül az ember méri az időt. Egyedül az ember számlálja az órákat. És pont emiatt van, hogy egyedül az ember szenved egy bénító félelemtől, amit semmilyen más teremtmény nem visel el. A félelemtől, hogy egyszer kifut az időből.

***

 

De ha magunkat bántjuk azért, hogy fájdalmat okozzunk másoknak, az nem egyéb, mint egy kétségbeesett kiáltás a szeretetért.    (174 oldal)

***

– A szerelem nem csinál bolondot az emberből.
– De nem szeretett viszont.
– Ebbe sem bolondul bele az ember.
– Akkor azt mondd meg… – A lány hangja elfúlt. – Meddig fáj még?
- Néha örökké.       (178  oldal)

***

Ha sosem ér minket veszteség, ha sosem kell áldozatot hoznunk, nem tudjuk becsülni, amink van.       (188 old)

***

– Istennek jó oka volt rá, hogy határt szabott az emberi életnek.
– És mi volt ez az ok?
- Hogy értékessé tegye.        (188  oldal)

***


Abban a pillanatban – magyarázta –, amikor elkezdtük mérni az időt, elvesztettük a képességünket, hogy átéljük az elégedettség érzését. Folyton-folyvást több időt követelünk, kapkodunk, hogy minél többet végezhessünk egy nap. Az élet egyszerű öröme odalett.  – A mai ember mást se tesz, csak próbál hatékony lenni, igyekszik kihasználni az időt – mondta Dor. – Többet és még többet akar tenni. Az ember az uralma alá akarja hajtani a létét. De az idő senkié.
Levette a kezét Victor szeméről.
– Ha méred az időt, nem éled az életet.         (189 oldal)


Kapcsolat

>>> Jelentkezz be a kapcsolat adatok megjelenítéséhez <<<

Nem küldhetsz hozzászólást!