Zsoldos Péter - Az utolsó kísértés

Könyvek:  Főkönyvmoly
Zsoldos Péter - Az utolsó kísértés

Fülszöveg

Fülszöveg: Az utolsó kísértés Zsoldos Péter sci-fi-trilógiájának harmadik, befejező darabja, melyben értékeli Gregor Man avanai tevékenységét. Fő kérdésköre, hogy egy ember (akár hatalmi pozícióban) képes-e hatással lenni a történelem menetére.
A regény Gregor Man gámai tartózkodásának utolsó éveiben játszódik. A regényben visszaemlékezésekből és párbeszédekből kiderül az előző könyvben le nem zárt „történelem” menete, így az, hogy a Föld indított újabb űrhajót a bolygóra, az meg is érkezett, de az aban főváros, Akda felett ismeretlen okból felrobbant, elpusztítva ezzel a várost az aban uralkodóval együtt – ez egyben meg is szüntette az aban fenyegetést.

A könyvben a különböző fejlettségi fokon álló civilizációk érintkezésének problémáit is felveti a szerző: mi történik akkor, amikor a körülbelül azonos szinten álló parti városállamok közül az egyik – Avana – „technológiai ugrást” tesz? Az eredmény nem túl felemelő: a regényben Avana leigázza az összes környékbeli várost. De fenyegető a másik lehetőség is: amint a másik kontinens középkori fejlettségű népei elhatározzák magukat a hódításra, akkor a parti városállamoknak ugyanúgy végük. A hódítás Gregor életében nem következik be, egyelőre csak néhány túlparti éli túl az átkelést az óceánon (Enit, Denjar).

Gregor Mannak kétségei támadnak, hogy a földi technológiát és a földi társadalmi berendezkedést szabad-e ráerőltetni a Gáma népére.

A regény végén …. többet úgysem árulok el!

Vélemény, idézetek

Kapcsolat

>>> Jelentkezz be a kapcsolat adatok megjelenítéséhez <<<

Nem küldhetsz hozzászólást!